Item R2574-90 - Grup de voluntaris i voluntàries de Taradell 01

Original Digital object not accessible

Identity area

Reference code

ES CAT AUVIC AF02-AF02.03-K400-R2574-R2574-90

Title

Grup de voluntaris i voluntàries de Taradell 01

Date(s)

 • 2020-03-16 - 2020-05-31 (Creation)

Level of description

Item

Extent and medium

1 fotografia, color, digital

Context area

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Fotografia cedida per P. Rosique (18/06/2020) en el marc de la Campanya #Arxivemlacovid19 (adhesió a la campanya promoguda per l'AAC).

Content and structure area

Scope and content

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

M:\2019-2020\R2574\PRosique

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

PETITA HISTÒRIA D’11 SETMANES DE COVID19-VOLUNTARIAT A TARADELL
Tot va començar a mitjans de març, alguns veïns de Taradell s’organitzen per poder fabricar, bàsicament cosir, el que van detectar com una primera necessitat, les Mascaretes. Immediatament però, es detecten noves mancances, els xinesos tenen totalment controlada la fabricació d’elements de protecció que lliuren en comptagotes i a preus desorbitats, per tant cal actuar amb urgència per esmenar-ho.
Una enamorada de l’art de cosir a màquina, la Tat, amb el suport incondicional d’en Manel de seguida va accepta el repte de posar-se al capdavant d’aquesta aventura. El primer que fa es emetre un WhatsApp/Ban sobre el que cal fer, l’allau de voluntariosos /es que hi volen participar es extraordinari, motiu pel qual es fa necessari organitzar-se.
D’altra banda, en Prosix, un jubilat, cabell blanc i despistat, que te tot el temps del mon per pensar, també s’adona de la dimensió del problema. Inicia tot un seguit de contactes fins arribar a la Tat. Ràpidament es posen d’acord i decideixen que la Tat donada la seva experiència, organitzarà tot el referent a la fabricació de les peces (cosir, enganxar, ,,,, , en definitiva el que faci falta), i en Prosix, assumirà tot el referent a la logística, es a dir, buscar materials per a la fabricació i organitzar la distribució a domicili de tot el necessari per a la fabricació de les diferents peces mitjançant els Repartidors, evitant així desplaçaments i de retruc contagis.
S’organitzen en dos grups, les Cosidores Voluntàries i les Bates Solidàries. Cada grup fa coses diferents en funció de les necessitats i dels materials disponibles. Tot això té lloc la setmana del 16 al 22 de març, dia en que ja es fa la primera entrega. Inicialment l’objectiu es modest, cobrir les necessitats de Taradell, però la situació es desborda i es fa necessari treballar amb un objectiu més ampli, que finalment abasta des de Manresa, Berga i Ripoll fins a vora mar (Lloret). La mobilitat està molt limitada i es fa necessari trobar algú que s‘encarregui de detectar on hi ha mancances i d’anar-hi a portar-los el material. La incògnita es resol fàcilment, el senyor de les formigues, en Tati, que amb tota la seva bonhomia i el treball i l’experiència acumulada a la Fundació Trueta es converteix en el personatge idoni.
Un contacte a Rubí (Robin Hat, ara reconvertit a Robin Mask) que li ha estat donat a en Prosix, i que gràcies a la intervenció de l’Ajuntament en la persona de la seva Alcaldessa, proporciona material de diferents qualitats, gairebé a dojo, el que permet poder arribar a fabricar 16.000 mascaretes i 1.200 bates. Al mateix temps, tot un seguit d’empreses del municipi (grans i petites), i un nombre important de particulars també hi col·laboren, cadascú dins les seves possibilitats i fent diferents donacions de material divers. No en dono els noms per dos motius: 1.- em sabria greu oblidar-me d’algú 2.- sé del cert que alguns es volen mantenir en l’anonimat. Dues grans empreses de la comarca també proporcionen material plàstic per poder fabricar, sobretot bates en grans quantitats. Alhora, i mentre dura tot aquest enrenou, també es fan crides per aconseguir altres materials com són bosses de deixalles, llençols, tovalloles, màscares de submarinisme, ...., la resposta solidària torna a ser molt notable.
Tot funciona, però les necessitats lluny de minvar, augmenten, per tant cal buscar més materials i nous voluntaris. La segona setmana d’abril s’organitza un tercer grup, el Bates Blaves que es divideix en talladors de peces i talladors de bates i maniguets mitjançant unes plantilles que n’agilitzen el procés. Posteriorment tot aquest material es termo-segellat. Aquest grup es diferencia de la resta perquè requereix treballar en tàndem.
Paral·lelament, l’Albert, un avançat en noves tecnologies, entre elles la impressió en 3D, fabrica viseres junt amb en Òscar, en Xevi i en Gerard de Tavèrnoles. a les que l’Àngels, parella de l’Albert i de pas una manetes, hi afegeix una pantalla protectora i una cinta elàstica que permet ajustar-les, convertint-les així en viseres/pantalles facials. L’Albert treballa en xarxa amb altres nous tecnòlegs de diferents contrades, fet que li permet millorar la funcionalitat i la ergonomia de les viseres.
La fabricació d’aquests elements de protecció s’inicia amb un primer prototip per a una farmàcia de Taradell, però ràpidament els hi plouen les sol·licituds, que van des d’altres farmàcies fins a entitats i associacions tant públiques com privades, passant per la Residència Vilademany, personal sanitari de diferents CAPs, Consultoris de Dentistes i Veterinaris, Òptiques, i tot tipus de comerços tant del mateix Taradell com d’altres poblacions, del mon de la restauració i de molts veïns, tant d’aquí com d’altres contrades que busquen sentir-se protegits. El material utilitzat es d’origen vegetal, per tant, ecològic i biodegradable, i s’obté, una vegada vençudes les dificultats inicials per aconseguir-ne, gràcies a les donacions de particulars i alguns comerços locals i forans. En porten entregades 455.
Dins tot aquest enrenou, un especial protagonisme el tenen els Repartidors que presten un servei poc tangible però de gran utilitat. D’una banda, hi participen persones que gràcies al boca-orella s’assabenten del que s’està fent i s’ofereixen, i de l’altre, la Arantxa que gestiona l‘Espai Jove El Puntal i la Laia i la Aina del Consell de Joventut organitzen un grup d’una 30ena de joves voluntaris disposats a cobrir les demandes de serveis que sorgeixin. Concretant, el 70% dels 30 voluntaris han pogut prestar algun dels 192 serveis demandats, entre ells, compra de menjar i medicaments, repartiment de dossiers escolars i de memòria, repartiment de menjar d’un dinar solidari i trucades telefòniques de seguiment a persones grans. Alguns d’ells també actuen com a Repartidors per a altres grups. Els hi ha dona suport l’Ajuntament junt amb Serveis Socials i la Mancomunitat La Plana.
Passen els dies i finalment sembla que la situació poc a poc es tranquil·litza. Amb el des-confinament tothom torna a la feina presencial, els materials gratuïts cada vegada són més difícils de trobar i per descomptat les necessitats es redueixen dràsticament, tot això fa que els diferents grups vagin reduint la seva activitat fins a deixar de funcionar les dues últimes setmanes de maig. Sembla doncs que momentàniament s’ha aguantat l’envit de l’invasor, però tothom resta amatent per si torna.

Es pot dir amb molt d’orgull i com a conclusió, que el millor de tot es que l’esperit de col·laboració i la solidaritat han estat el motor de tanta activitat, i que han deixat un solatge de generositat difícil d’esborrar. Gràcies a tots!.
Suposo que tots estem d’acord en que el realment important de tota aquesta tasca es l’esforç que s’ha fet i la il·lusió que si ha posat. Cada element entregat o acció feta representa un servei fet a algú, una bona part d’ells tangibles i amb forma (mascareta, bata, davantal, ...), la resta intangibles (repartiment, trucada telefònica, ...), parlem per tant de serveis prestats.
Ens podem preguntar, quin valor te cada un d’aquests serveis prestats?, la resposta es clara, ni més ni menys el que li hagi donat cada una de les persones que l’haurà utilitzat. Intueixo que la seva suma, si se li pogués donar valor, ens portaria a fregar de l’infinit.
No podem oblidar que al darrera del voluntariat també hi ha el bon veïnatge, l’estimació, l’amistat, la companyonia, .... , que cadascú de nosaltres ha donat o a rebut dels veïns, familiars, amics, companys, .... , de ben segur que íntimament tots ho agraïm i valorem en la seva justa mida.
Malgrat que els números no aporten cap valor a tota la feina feta si que ens donen perspectiva a la dimensió del que s’ha fet, per això us deixo quatre xifres:
Resum del material realitzat:
Grup de Voluntàries Cosidores:

 • Mascaretes normals: 12.576
 • Mascaretes infantils: 460
 • Mascaretes sords-muts: 50
 • Davantals: 5.960
 • Gorres quirúrgiques: 1.114
 • Peücs: 3.880
 • Turbants: 92
 • Bates de roba: 25

Grup de Bates solidàries:

 • Bates grogues: 4.448
 • Bates taronges: 37
 • Bates de plàstic: 3.710
 • Bates primavera: 690
 • Bates blaves: 6.713
 • Maniguets: 14.830
  Impressió a 3D:
 • Viseres/ Pantalles facials: 455

Total de persones col·laboradors/ voluntaris:

 • Cosidores voluntàries: 40
 • Bates solidàries: 26
 • Voluntaris repartidors: 11
 • Bates blaves: 25
 • Impressió a 3D: 4
 • Voluntaris joves: 33

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation revision deletion

Language(s)

 • Catalan

Script(s)

Sources

Descrita per NPP (SGDAiR. UVic-UCC, juny 2020)

Archivist's note

Descrita per NPP (SGDAiR. UVic-UCC, juny 2020)

Digital object (Master) rights area

Digital object (Reference) rights area

Digital object (Thumbnail) rights area

Accession area

Related people and organizations

Related genres

Related places