udc R2533 - Investidura de Maria Teresa Codina

Investidura de Maria Teresa Codina 01 Investidura de Maria Teresa Codina 02 Investidura de Maria Teresa Codina 03 Investidura de Maria Teresa Codina 04 Investidura de Maria Teresa Codina 05 Investidura de Maria Teresa Codina 06 Investidura de Maria Teresa Codina 07 Investidura de Maria Teresa Codina 08 Investidura de Maria Teresa Codina 09 Investidura de Maria Teresa Codina 10 Investidura de Maria Teresa Codina 11 Investidura de Maria Teresa Codina 12 Investidura de Maria Teresa Codina 13 Investidura de Maria Teresa Codina 14 Investidura de Maria Teresa Codina 15 Investidura de Maria Teresa Codina 16 Investidura de Maria Teresa Codina 17 Investidura de Maria Teresa Codina 18 Investidura de Maria Teresa Codina 19 Investidura de Maria Teresa Codina 20 Investidura de Maria Teresa Codina 21 Investidura de Maria Teresa Codina 22 Investidura de Maria Teresa Codina 23 Investidura de Maria Teresa Codina 24 Investidura de Maria Teresa Codina 25
Resultats 1 a 25 de 29 Mostra-ho tot

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES CAT AUVIC AF02-AF02.03-C131-R2533

Títol

Investidura de Maria Teresa Codina

Data(es)

  • 2018-06-05 (Creació)

Nivell de descripció

udc

Volum i suport

29 imatges digitals, 290 MB

Àrea de context

Nom del productor

(2014-)

Història arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Condicions de reproducció

Idioma del material

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Característiques físiques i requeriments tècnics

Instruments de descripció

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Originals: U:\Fotos\2017-2018\Institucional\Rectorat\DHC M.Teresa Codina

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

Acte d'investidura de Maria Teresa Codina com a Doctora Honoris Causa de la UVic-UCC. Amb aquest títol honorífic la Universitat ha volgut reconèixer una de les grans referents del moviment de renovació pedagògica de Catalunya, que va tenir un protagonisme destacat en l’educació del segle XX.
Nascuda a Barcelona l’any 1927, va obtenir el títol de mestra de primera ensenyança i es va llicenciar en Filosofia i Lletres, en l’especialitat de filologia clàssica. Posteriorment, a França, va cursar estudis al Centre d’Études Pédagogiques de París, on entrà en contacte amb el pedagog Pierre Faure.
Van presidir l'acte el rectors de la Universitat, Jordi Montaña, el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Villà i la secretaria general de la UVic-UCC, M Àngels Crusellas.
El padrí de la nova Doctora Honoris Causa va ser Eduard Ramírez, degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), centre que l’havia proposat per ser investida.
L’encarregat de pronunciar la Laudatio va ser el Dr. Joan Soler, professor del Departament de Pedagogia de la FETCH, que va desgranar punt per punt la seva trajectòria biogràfica, sempre relacionada amb l’educació: primer, com a fundadora de l’escola Talitha, que “va anar canviant el fosc panorama educatiu que el franquisme va propiciar”; posteriorment, com a membre de l’equip inicial de l’Escola de Mestres Rosa Sensat, on va “promoure un model de mestre compromès en la millora de l’educació, el país i la renovació de l’escola”; més endavant, com a impulsora de projectes com l’Institut de Batxillerat Casa Antúnez, l’escola Avillar Chavorrós i el centre de secundària adaptat Xavó-Xaví, al barri barceloní de Can Tunis on, en paraules de Soler, van emergir dues dimensions rellevants: “la idea d’escola-comunitat” i “el dret a l’educació i la lluita per la igualtat d’oportunitats”; i finament com a impulsora de programes d’acció especial, educació compensatòria i educació en la diversitat tant a Departament d’Ensenyament de la Generalitat com a l’Ajuntament de Barcelona.
Com dicta la tradició, a l’inici de l’acte una setantena de doctores i doctors del claustre de la UVic-UCC van entrar en processó a la sala lluint la medalla de doctor de la Universitat. Durant l’acte, estudiants dels graus de Mestre de la UVic que han treballat la figura de Codina van adreçar unes paraules a l’homenatjada, com també ho va fer, a través d’un vídeo, Clara Ponsatí, exalumna de l’escola Talitha i exconsellera d’Ensenyament.
La professora de la UVic i artista plàstica Montsita Rierola va lliurar a Codina l’original de la caplletra commemorativa del seu doctorat honoris causa: dues aspes helicoïdals posades perpendicularment, una imatge de traç minimalista però de màxima expressivitat que parla d’espai obert, del vent i de la capacitat de treure’n profit per als interessos de les persones. La música de la cerimònia la va aportar la Coral d’Estudiants de la UVic mentre que la colla castellera de la Universitat, els Emboirats, van aixecar un pilar d’honor a la nova doctora.

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Àrea de control de la descripció

Identificador de la descripció

CAT AUVIC AF02-AF02.03-C131-R2533

Identificador de la institució

CAT AUVIC

Regles o convencions

Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció general d'Arxiu i Associació d'Arxivers de Catalunya, 2007.

Estat d'elaboració

Finalitzat

Nivell de detall

Bàsic

Dates de creació revisió eliminació

2018-06-08 (data de creació)

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

Fonts

L'Apunt, blog informatiu de la UVic, 7 de juny de 2018. Consultable a: http://mon.uvic.cat/lapunt/maria-teresa-codina-cal-que-lescola-eduqui-des-del-moment-present-tot-enfocant-el-futur/?home (data de consulta: 08/06/18)
L'Apunt, blog informatiu de la UVic, 31 de maig de 2018. Consultable a: http://mon.uvic.cat/lapunt/aquest-dimarts-m-teresa-codina-sera-investida-doctora-honoris-causa-de-la-uvic-ucc/ (data de consulta: 08/06/18)

Nota de l'arxiver

Descrita per NPP (GDiA. UVic - UCC), 8 de juny de 2018.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres