File R2533 - Investidura de Maria Teresa Codina

Investidura de Maria Teresa Codina 01 Investidura de Maria Teresa Codina 02 Investidura de Maria Teresa Codina 03 Investidura de Maria Teresa Codina 04 Investidura de Maria Teresa Codina 05 Investidura de Maria Teresa Codina 06 Investidura de Maria Teresa Codina 07 Investidura de Maria Teresa Codina 08 Investidura de Maria Teresa Codina 09 Investidura de Maria Teresa Codina 10 Investidura de Maria Teresa Codina 11 Investidura de Maria Teresa Codina 12 Investidura de Maria Teresa Codina 13 Investidura de Maria Teresa Codina 14 Investidura de Maria Teresa Codina 15 Investidura de Maria Teresa Codina 16 Investidura de Maria Teresa Codina 17 Investidura de Maria Teresa Codina 18 Investidura de Maria Teresa Codina 19 Investidura de Maria Teresa Codina 20 Investidura de Maria Teresa Codina 21 Investidura de Maria Teresa Codina 22 Investidura de Maria Teresa Codina 23 Investidura de Maria Teresa Codina 24 Investidura de Maria Teresa Codina 25
Results 1 to 25 of 29 Show all

Identity area

Reference code

ES CAT AUVIC AF02-AF02.03-C131-R2533

Title

Investidura de Maria Teresa Codina

Date(s)

  • 2018-06-05 (Creation)

Level of description

File

Extent and medium

29 imatges digitals, 290 MB

Context area

Name of creator

(2014-)

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Originals: U:\Fotos\2017-2018\Institucional\Rectorat\DHC M.Teresa Codina
Còpies. M:\2017-2018\R2533

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

Acte d'investidura de Maria Teresa Codina com a Doctora Honoris Causa de la UVic-UCC. Amb aquest títol honorífic la Universitat ha volgut reconèixer una de les grans referents del moviment de renovació pedagògica de Catalunya, que va tenir un protagonisme destacat en l’educació del segle XX.
Nascuda a Barcelona l’any 1927, va obtenir el títol de mestra de primera ensenyança i es va llicenciar en Filosofia i Lletres, en l’especialitat de filologia clàssica. Posteriorment, a França, va cursar estudis al Centre d’Études Pédagogiques de París, on entrà en contacte amb el pedagog Pierre Faure.
Van presidir l'acte el rectors de la Universitat, Jordi Montaña, el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Villà i la secretaria general de la UVic-UCC, M Àngels Crusellas.
El padrí de la nova Doctora Honoris Causa va ser Eduard Ramírez, degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), centre que l’havia proposat per ser investida.
L’encarregat de pronunciar la Laudatio va ser el Dr. Joan Soler, professor del Departament de Pedagogia de la FETCH, que va desgranar punt per punt la seva trajectòria biogràfica, sempre relacionada amb l’educació: primer, com a fundadora de l’escola Talitha, que “va anar canviant el fosc panorama educatiu que el franquisme va propiciar”; posteriorment, com a membre de l’equip inicial de l’Escola de Mestres Rosa Sensat, on va “promoure un model de mestre compromès en la millora de l’educació, el país i la renovació de l’escola”; més endavant, com a impulsora de projectes com l’Institut de Batxillerat Casa Antúnez, l’escola Avillar Chavorrós i el centre de secundària adaptat Xavó-Xaví, al barri barceloní de Can Tunis on, en paraules de Soler, van emergir dues dimensions rellevants: “la idea d’escola-comunitat” i “el dret a l’educació i la lluita per la igualtat d’oportunitats”; i finament com a impulsora de programes d’acció especial, educació compensatòria i educació en la diversitat tant a Departament d’Ensenyament de la Generalitat com a l’Ajuntament de Barcelona.
Com dicta la tradició, a l’inici de l’acte una setantena de doctores i doctors del claustre de la UVic-UCC van entrar en processó a la sala lluint la medalla de doctor de la Universitat. Durant l’acte, estudiants dels graus de Mestre de la UVic que han treballat la figura de Codina van adreçar unes paraules a l’homenatjada, com també ho va fer, a través d’un vídeo, Clara Ponsatí, exalumna de l’escola Talitha i exconsellera d’Ensenyament.
La professora de la UVic i artista plàstica Montsita Rierola va lliurar a Codina l’original de la caplletra commemorativa del seu doctorat honoris causa: dues aspes helicoïdals posades perpendicularment, una imatge de traç minimalista però de màxima expressivitat que parla d’espai obert, del vent i de la capacitat de treure’n profit per als interessos de les persones. La música de la cerimònia la va aportar la Coral d’Estudiants de la UVic mentre que la colla castellera de la Universitat, els Emboirats, van aixecar un pilar d’honor a la nova doctora.

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

CAT AUVIC AF02-AF02.03-C131-R2533

Institution identifier

CAT AUVIC

Rules and/or conventions used

Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció general d'Arxiu i Associació d'Arxivers de Catalunya, 2007.

Status

Final

Level of detail

Minimal

Dates of creation revision deletion

2018-06-08 (data de creació)

Language(s)

  • Catalan

Script(s)

Sources

L'Apunt, blog informatiu de la UVic, 7 de juny de 2018. Consultable a: http://mon.uvic.cat/lapunt/maria-teresa-codina-cal-que-lescola-eduqui-des-del-moment-present-tot-enfocant-el-futur/?home (data de consulta: 08/06/18)
L'Apunt, blog informatiu de la UVic, 31 de maig de 2018. Consultable a: http://mon.uvic.cat/lapunt/aquest-dimarts-m-teresa-codina-sera-investida-doctora-honoris-causa-de-la-uvic-ucc/ (data de consulta: 08/06/18)

Archivist's note

Descrita per NPP (GDiA. UVic - UCC), 8 de juny de 2018.

Accession area